\(\displaystyle{ A={x: R |3-2x | qslant 3}}\)
\(\displaystyle{ B={x: R 4x-x^4}\)
Wyznacz sume i czesc wspolna zbiorow A i B
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Wyznacz sume i czesc wspolna zbiorow A i B
\(\displaystyle{ \left| 3-2x \right| qslant 3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3-2x qslant 3 \\ 3-2x qslant -3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x qslant 0 \\ x qslant 3 \end{cases}}\)
Zbiór A:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x R \\ x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A=x: }\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ 4x - x^4 < 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + )}\)
Zbiór B:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + ) \\ x R \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B= x: (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + )}\)
Część wspólna A i B:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + ) \\ x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B = x: \in ( \sqrt[3]{4} ; 3>}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3-2x qslant 3 \\ 3-2x qslant -3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x qslant 0 \\ x qslant 3 \end{cases}}\)
Zbiór A:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x R \\ x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A=x: }\)
------------------------------------------
\(\displaystyle{ 4x - x^4 < 0}\)
\(\displaystyle{ x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + )}\)
Zbiór B:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + ) \\ x R \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ B= x: (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + )}\)
Część wspólna A i B:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x (- ; 0) \cup ( \sqrt[3]{4} ; + ) \\ x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B = x: \in ( \sqrt[3]{4} ; 3>}\)