Zbuduj wielomian najniższego stopnia znajac pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pufcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Zbuduj wielomian najniższego stopnia znajac pierwiastki

Post autor: Pufcio »

Zbuduj wielomian najniższego stopnia wiedząc, że jego pierwiastkami sa liczby:
\(\displaystyle{ 2, -3 , -2

W(2)=0 W(-3)=0 W(-2)=0
W(x)=(x-2)(x+3)(x+2)}\)


Musze teraz jednomiany wymnozyc czy poprostu zostawiam je tak jak teraz( wydaje mi sie ze to wlasnie jest wielomian najnizszego stopnia ale nie pamietam dokladnie)
Awatar użytkownika
enigm32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 99 razy

Zbuduj wielomian najniższego stopnia znajac pierwiastki

Post autor: enigm32 »

Tak, o to chodzi. A czy zostawisz go w postaci iloczynowej, czy też wymnożysz i uporządkujesz, to nie ma znaczenia (o ile oczywiście w treści nie jest zaznaczone w jakiej postaci ma być ten wielomian)
ODPOWIEDZ