Wielomian..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Wielomian..

Post autor: Charles90 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-9x-18}\)

Uzasadnij, że jeśli \(\displaystyle{ x> \sqrt{10}}\) , to \(\displaystyle{ x^3+2x_2-9x-18>0}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wielomian..

Post autor: Crizz »

Nietrudno znaleźć pierwiastki wielomianu: \(\displaystyle{ x_{1}=-3,x_{2}=-2,x_{3}=3}\). Wielomian trzeciego stopnia ma najwyżej trzy pierwiastki, zatem w przedziale \(\displaystyle{ (3,\infty)}\) nie ma już pierwiastków. Ponieważ wielomian jest funkcją ciągłą, to w tym przedziale ma wartości albo tylko dodatnie, albo tylko ujemne (w tym przypadku oczywiście dodatnie). Wystarczy więc zauważyć, że \(\displaystyle{ ( \sqrt{10},\infty) (3,\infty)}\)
ODPOWIEDZ