nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

nierówność

Post autor: pool »

Podaj, dla jakich wartości zmiennej nierówność jest określona i rozwiąż te nierówność:

\(\displaystyle{ \frac{5}{2x+11} }\)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

nierówność

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ \frac{5}{2x+11}; -\frac{11}{2})}\)
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

nierówność

Post autor: pool »

ok, a taki przykład:

\(\displaystyle{ - \frac{1-4t}{t-3}}\)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

nierówność

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ -\frac{1-4t}{t-3}0\\ \frac{3(t-3)+1-4t}{t-3}>0\\ \frac{3t-9+1-4t}{t-3} >0\\(-t-8)(t-3>0\\-t^2-5t+24>0\\ \Delta=121\\ \sqrt{\Delta}=11\\t_1=3\\t_2=-8\\Odp.:t=-8}\)
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

nierówność

Post autor: pool »

z tego wychodzi że \(\displaystyle{ x (-8;3)}\)a powinno wyjść \(\displaystyle{ x (-\infty;-8)\cup(3;\infty)}\)
ODPOWIEDZ