Wyznacz miejsce zerowe funkcji f danej poniższym wzorem, naszkicuj wykres tej funkcji i odczytaj z wykresu rozwiązanie nierówności \(\displaystyle{ f(x) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{-5x+1}{x}}\)
funkcja wymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
funkcja wymierna
skoro szukamy miejsca zerowego to \(\displaystyle{ f(x)=0}\)
\(\displaystyle{ 0= \frac{-5x+1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 0=-5+ \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ f(x) qslant 0 x qslant \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ 0= \frac{-5x+1}{x}}\)
\(\displaystyle{ 0=-5+ \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ f(x) qslant 0 x qslant \frac{1}{5}}\)