Mam taki problem, jutro mam sprawdzian i sprawia mi problem takie jedno zadanie. Jest ono bardzo ogólnie napisane.
f(x) = \(\displaystyle{ \frac{ax+b}{x+c}}\)
funkcja ta jest monotoniczna w przedziałach (- ; 2), (2; + )
Miejscem zerowym jest x = 2,5. Do wykresu f(x) należy punkt A = (4;3).
Wyznacz wzór funkcji f(x)
Określenie wzoru funkcji, zadanie
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Określenie wzoru funkcji, zadanie
z monotoniczności wynika ze asymptotą pionową jest \(\displaystyle{ x=2}\), czyli \(\displaystyle{ c=-2}\)
\(\displaystyle{ \begin {cases}f(2,5)=0 \\ f(4)=3 \end {cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin {cases}f(2,5)=0 \\ f(4)=3 \end {cases}}\)