Bardzo dziękuje za pomoc!
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez P(x)=\(\displaystyle{ x ^{2}[/txt] -3x+2 jeżeli wiadomo że w wyniku dzielenia W(x) przez (x-1) otrzymamy 5.}\)
Wyznacz resztę z dzielenia....
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Wyznacz resztę z dzielenia....
\(\displaystyle{ x^2-3x+2 = (x-2)(x-1)}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0\\
W(1)=5}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y=-5x+10}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0\\
W(1)=5}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ y=-5x+10}\)