z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

z parametrem

Post autor: Pumba »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\) zmiennej x z parametrem \(\displaystyle{ m R}\). Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych jeden pierwiastek wielomianu W jest dwa razy wiekszy niz drugi pierwiastek tego wielomianu.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

z parametrem

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-a)(x-2a)(x-b)=x^{3}+0x^{2}-28x+m}\)

wymnażasz i porównujesz współczybniki przy odpowiednich potęgach x
ODPOWIEDZ