\(\displaystyle{ (x^2 +1)(x+3)-(x+3)(4-3x^2)
(x^2-2)^4 - 4x^4
4x^5 - 2x^4 + 6x^2}\)
jak rozłożyć takie przykłady na czynniki ??
z góry dzięki za pomoc
rozłóz wielomiany na czynniki
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozłóz wielomiany na czynniki
c)\(\displaystyle{ x^2(4x^3-2x^2+6)=0 \iff x^2(x+1)(4x^2-6x-6)=0}\)
Z trzeciego nawiasu liczysz deltę(chyba nie problem)
A pozostałe wymarzasz redukujesz co się da i podobnie jak do tego. Możesz też skorzystać z schematu hornera
Z trzeciego nawiasu liczysz deltę(chyba nie problem)
A pozostałe wymarzasz redukujesz co się da i podobnie jak do tego. Możesz też skorzystać z schematu hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 kwie 2008, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 5 razy
rozłóz wielomiany na czynniki
Wiem raczej jak sie rozkłada tylko te przykłady sprawiły mi problem, moze napisac do tamtych tez takie cos jak do c) ?
i skad sie wzieło to \(\displaystyle{ (x+1)}\)
jakos nie kminie jak to wyciagnales...
chociaz ten a) bym juz raczej wiedzial jak zrobic moze ktos co do b) napisac ?
z góry dzieki
i skad sie wzieło to \(\displaystyle{ (x+1)}\)
jakos nie kminie jak to wyciagnales...
chociaz ten a) bym juz raczej wiedzial jak zrobic moze ktos co do b) napisac ?
z góry dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rozłóz wielomiany na czynniki
jest to wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (x^{2}-2)^{4}-4x^{4}=((x^{2}-2)^{2}-2x^{2})((x^{2}-2)^{2}+2x^{2})=((x^{2}-2)- \sqrt{2} x)((x^{2}-2)+ \sqrt{2} x)(x^{4}-4x^{2}+4+2x^{2})}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-2)^{4}-4x^{4}=((x^{2}-2)^{2}-2x^{2})((x^{2}-2)^{2}+2x^{2})=((x^{2}-2)- \sqrt{2} x)((x^{2}-2)+ \sqrt{2} x)(x^{4}-4x^{2}+4+2x^{2})}\)