Ustal, ile miejsc zerowych ma funkcja określona wzorem:
a) \(\displaystyle{ y = x ^{99} +x+1}\)
b) \(\displaystyle{ y = x ^{101}+x ^{2}-x}\)
ile miejsc zerowych
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
ile miejsc zerowych
Mój pomysł na zadanie to wykorzystanie tabelki przebiegu zmienności funkcji.
W ten sposób można sprawdzić ile razy wykres funkcji przecina oś OX.
b) \(\displaystyle{ x ^{101}+x ^{2}-x = x(x^{100}+x-1)}\)
moje wyniki:
a) 1
b) 3
W ten sposób można sprawdzić ile razy wykres funkcji przecina oś OX.
b) \(\displaystyle{ x ^{101}+x ^{2}-x = x(x^{100}+x-1)}\)
moje wyniki:
a) 1
b) 3