Jakiś taki wielomian!!

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Jakiś taki wielomian!!

Post autor: robert179 »

Można coś znim zrobić? Rozłożyć go albo zastosować jakiś wzór?
-k �+2k � -2
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Jakiś taki wielomian!!

Post autor: neworder »

Próbowałem ze wzorów Viete'a liczyć pierwiastki, ale za dużo roboty, odpaliłem Derive'a :wink: i wyszło, że równanie nie ma żadnych "porządnych" pierwiastków, tzn. są jakieś koszmarne ułamki typu \(\displaystyle{ \frac{107729}{23887872}}\) :P
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Jakiś taki wielomian!!

Post autor: robert179 »

ten wielomian wychodzi mi z równania które zaraz napisze. Może poprostu źle wyliczyłem?
-del/2a
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Jakiś taki wielomian!!

Post autor: neworder »

del to \(\displaystyle{ \Delta}\)? Jak tak to masz:
\(\displaystyle{ -\frac{\Delta}{2a}}\)
Ze wzorów Viete'a prawa strona jest równa \(\displaystyle{ \frac{-b}{c}}\), bo \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=-\frac{b}{a}}\), a \(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{c}{a}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ -\frac{\Delta}{2a}+\frac{b}{c}}\)
Czyli albo licznik>0 i mianownik\(\displaystyle{ (-b^{2}+4ac)c+ab=-b^{2}c+4ac^{2}+ab=-k^{2}+4(k-1)^{2}+k(k-1)}\)
Dalej wymnażasz nawiasy i wychodzi Ci rozwiązywalny wielomian drugiego stopnia. :)
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Jakiś taki wielomian!!

Post autor: robert179 »

dziękuje
ODPOWIEDZ