parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

parametr

Post autor: nogiln »

dla jakich wartości parametru m równanie

\(\displaystyle{ x^{4}+2(m-2)x^{2}+2m^{2}+ \frac{1}{4}=0}\)

ma dwa różne pierwiastki?
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

parametr

Post autor: lorakesz »

nogiln pisze:dla jakich wartości parametru m równanie

\(\displaystyle{ x^{4}+2(m-2)x^{2}+2m^{2}+ \frac{1}{4}=0}\)

ma dwa różne pierwiastki?
\(\displaystyle{ x^{4}+2(m-2)x^{2}+2m^{2}+ \frac{1}{4}=0\\
t=x^2\\
t^{2}+2(m-2)t+2m^{2}+ \frac{1}{4}=0\\
\begin{cases}
\Delta>0\\
t_1t_2
\Delta=0\\}\)
ODPOWIEDZ