Dla jakich m równanie:
\(\displaystyle{ x^{3}-3x-m=0}\) ma 3 rózne pierwiastki rzeczywiste ?
trzy różne pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
trzy różne pierwiastki
Ja bym zrobił tak:
\(\displaystyle{ x^3-3x=m}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-3)=m}\)
\(\displaystyle{ x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})=m}\)
\(\displaystyle{ x^3-3x=m}\)
\(\displaystyle{ x(x^2-3)=m}\)
\(\displaystyle{ x(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})=m}\)