Wyznacz wartość wyrażenie, jeśli wiadomo, że...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Aron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 kwie 2008, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy

Wyznacz wartość wyrażenie, jeśli wiadomo, że...

Post autor: Aron »

Witam!!
Mam do zrobienia zadanko. Sam je zrobiłem ale chciałbym sie przekonać czy dobrze je rozwiązałem.

Zad. 1
Wyznacz \(\displaystyle{ u(x) - [w(x)]^2}\) gdy:
\(\displaystyle{ u(x) = 4x^2 + 4x + 1 \\
w(x) = 2x - 1}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2008, o 13:09 przez Aron, łącznie zmieniany 1 raz.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Wyznacz wartość wyrażenie, jeśli wiadomo, że...

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ u(x)=4x^2+4x+1\\
w(x)=2x-1\\
u(x)-[w(x)]^2=4x^2+4x+1-(2x-1)^2=4x^2+4x+1-4x^2+4x-1=8x}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wyznacz wartość wyrażenie, jeśli wiadomo, że...

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ 4x^2+4x+1 = (2x+1)^2}\)
ODPOWIEDZ