Zbadaj ilość pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 kwie 2008, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skons
- Podziękował: 1 raz
Zbadaj ilość pierwiastków
Zbadaj ilość pierwiastków równania \(\displaystyle{ kx^2 + (2k-1)x + k = 0}\) w zależności od parametru k.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2008, o 20:07 przez kokon180, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zbadaj ilość pierwiastków
to równanie nie jest zawsze kwadratowe, co dla k=0??
\(\displaystyle{ k \neq 0 \\
\Delta>0 \ \ 2 \ rozwiazania \\
\Delta=0 \ \ \1 \ rozwiazanie \\
\Delta}\)
\(\displaystyle{ k \neq 0 \\
\Delta>0 \ \ 2 \ rozwiazania \\
\Delta=0 \ \ \1 \ rozwiazanie \\
\Delta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zbadaj ilość pierwiastków
1.
\(\displaystyle{ k=0\\
-x=0\\
x=0\ \mbox{ Jedno rozwiazanie.}\\
k\neq 0:\\
\Delta>0\ \mbox{ Dwa rozwiazania.}\\
\Delta=0\ \mbox{ Jedno rozwiazanie podwojne.}\\
\Delta}\)
\(\displaystyle{ k=0\\
-x=0\\
x=0\ \mbox{ Jedno rozwiazanie.}\\
k\neq 0:\\
\Delta>0\ \mbox{ Dwa rozwiazania.}\\
\Delta=0\ \mbox{ Jedno rozwiazanie podwojne.}\\
\Delta}\)