parametr
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
parametr
nie mam pojecia czy dobrze wnioskuje, ale:
oznaczam \(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=m^{2}-6m+9-4m^{2}=-3(m^{2}+2m-3)=-3((m+1)^{2}-4)=-3 \cdot (m-3)(m+5)}\)
żeby były 4 rozwiązania x to muszą być 2 rozwiązania t, czyli
\(\displaystyle{ -3(m-3)(m+5)>0}\)
\(\displaystyle{ (m-3)(m+5) (-5,3)}\)
i zdaje mi sie ze to jest odp.
[ Dodano: 11 Kwietnia 2008, 19:29 ]
jednak nie do końca bo np dla \(\displaystyle{ m=0}\) się nie zgadza...
oznaczam \(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=m^{2}-6m+9-4m^{2}=-3(m^{2}+2m-3)=-3((m+1)^{2}-4)=-3 \cdot (m-3)(m+5)}\)
żeby były 4 rozwiązania x to muszą być 2 rozwiązania t, czyli
\(\displaystyle{ -3(m-3)(m+5)>0}\)
\(\displaystyle{ (m-3)(m+5) (-5,3)}\)
i zdaje mi sie ze to jest odp.
[ Dodano: 11 Kwietnia 2008, 19:29 ]
jednak nie do końca bo np dla \(\displaystyle{ m=0}\) się nie zgadza...