wielomian podzielny przez 48

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rydzyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwie 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łęczyca
Podziękował: 1 raz

wielomian podzielny przez 48

Post autor: rydzyk »

Jak mogę wykazać że wielomian : \(\displaystyle{ W(x)= a(x-5)(x-7)(x-9)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 48}\) dla każdej liczby nieparzystej?
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

wielomian podzielny przez 48

Post autor: escargot »

niech \(\displaystyle{ x=2n+1}\) dla \(\displaystyle{ n\in C - \{ 2,3,4 \}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=a(2n-4)(2n-6)(2n-8)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=8a(n-2)(n-3)(n-4)}\) , stąd wielomian jest podzielny przez 48, bo iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 6
ODPOWIEDZ