równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
loolek_fan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 2 razy

równanie wielomianowe

Post autor: loolek_fan »

Prosił bym o rozwiązanie tego wielomianu:

\(\displaystyle{ \frac{2+x^{3}}{x^{4}-2x}=\frac{x^{3}}{3}}\)

Wiedząć, iż:

\(\displaystyle{ x^{4}-2x 0}\)

za pomoc serdecznie dziękuję!
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

równanie wielomianowe

Post autor: arpa007 »

dochodzisz do: \(\displaystyle{ x^7-2x^4-3x^3-6=0}\) grupowaniem slabo:/ z wykresu wynika ze miejsce zerowe to cos kolo \(\displaystyle{ x= \sqrt{3}}\) lub \(\displaystyle{ x=1,75}\)
loolek_fan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 kwie 2008, o 17:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 2 razy

równanie wielomianowe

Post autor: loolek_fan »

mógł bym prosić o rozpisanie ? :razz: [oczywiście 'pomógł' się należy]
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

równanie wielomianowe

Post autor: arpa007 »

a takie jet rowzwiazanie?? rozpisac ci nie rozpisze, z wykresu to odczytalem...
a dojsc do tego wielomianu dochodzisz mnozac na krzyz i wszystko przerzucic na lewo wtedy po prawej bedzie =0
ODPOWIEDZ