srodek symetrii

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
wielgi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 1 raz

srodek symetrii

Post autor: wielgi »

czy pkt (3,19) jest (jedynem) srodkiem symetrii funkcjii \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-9x^{2}+27x-8}\) ???
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

srodek symetrii

Post autor: Kartezjusz »

Figura ma więcej środków symetrii gdy jakieś jej przesunięcie wzdłuż osi x ma środek
symetrii w tym samym punkcie
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

srodek symetrii

Post autor: JankoS »

wielgi pisze:czy pkt (3,19) jest (jedynem) srodkiem symetrii funkcjii \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-9x^{2}+27x-8}\) ???
Można tak
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-9x^{2}+27x-8=(x-3) ^{3}+19}\) jest wykresem funkcji \(\displaystyle{ g(x)=x ^{3}}\) przesuniętym o wektor [3, 19].
g(x) jest nieparzysta, jej wykres ma jedyny środek symetrii w (0, 0). Gdyby miała dwa środki symetrii, to dla jakiegoś \(\displaystyle{ x R}}\) zachodziłoby \(\displaystyle{ y _{1}= g(-x) y _{2}=g(-x)}\), co przeczy różnowartościowości g(x).
Translacja zachowuje odległość punktów (w szczególności symetrię), więc i f(x) jest ma jeden środek symetrii.
Rozkład
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-9x^{2}+27x-8=x^{3}-3 3x^{2}+3 3 ^{2}x-8-19+19=....}\). Wzór na sześcian różnicy \(\displaystyle{ (x-3) ^{3}}\) w drugą stronę
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2008, o 23:31 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wielgi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 1 raz

srodek symetrii

Post autor: wielgi »

ale jak tę f(x) rozlozyles ...?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

srodek symetrii

Post autor: JankoS »

wielgi pisze:ale jak tę f(x) rozlozyles ...?
Dodałem powyźej.
ODPOWIEDZ