uzasadnij ze f. ma w przedziale 1 pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

uzasadnij ze f. ma w przedziale 1 pierwiastek

Post autor: fanch »

uzasadnij ze równanie \(\displaystyle{ x^3+3x-2=0}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ }\) dokładnie jeden pierwiastek.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

uzasadnij ze f. ma w przedziale 1 pierwiastek

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ f(1)=2>0\\
f(0)=-2}\)
ODPOWIEDZ