Zadanka z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Loganek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2007, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: #whatever

Zadanka z wielomianów

Post autor: Loganek »

Witam,

Mam kilka zadanek z wielomianów, zrobiłem coś tam samemu, ale nie wiem czy dobrze.

1. Równość wielomianów
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} +(m-4) x^{3} - (2n+6) x^{2}-38x-3}\)

2.Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ x^{2}(x-6)-4(x-6)=}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-3=}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x^{3}-21x+20}\)


3. Równania stopnia trzeciego
a) \(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}-16x+32=0}\)

4. Pierwiastek wielomianu
a) \(\displaystyle{ W(x)=2x^3+ax^{2}+bx+30}\)
\(\displaystyle{ r_1=3 \\
r_2=-1 \\
W(3)=0 \\
W(-1)=0}\)



b) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+3x^{2}-4}\)

c) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+kx^{2}-4}\)

d) \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+3x+2}\)

e) \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-7x^{2}-3x+21}\)

f) \(\displaystyle{ x^{3}-4x^{2}+x+6=0}\)

Wyznacz parametr k
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x^{2}+kx+3}\)
ZAD.4
a) \(\displaystyle{ x^{3}+2x^{2}-16x-32
Para klamer [code][tex][/tex][/code] na całe wyrażenie
Szemek[/color]}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2008, o 17:58 przez Loganek, łącznie zmieniany 1 raz.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Zadanka z wielomianów

Post autor: robert9000 »

napisz swoje rozwiązanie jeżeli już coś sam napisałeś
ODPOWIEDZ