wartość p

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
pool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 11 lis 2007, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z google :]
Podziękował: 78 razy

wartość p

Post autor: pool »

Wyznacz wartość p, wiedząć że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=0,5x ^{4} +0,25x ^{3}+px}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ 5}\).
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

wartość p

Post autor: alchemik »

\(\displaystyle{ W(-2)=5\\ 0.5 16-0,25 8 -2p=5}\)
ODPOWIEDZ