podwojny pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

podwojny pierwiastek

Post autor: Pumba »

Czy wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{2}+x+3}\) ma pierwiastek podwójny?
Uzasadnij odpowiedz.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

podwojny pierwiastek

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-a)^{2}(x-b)}\)

wymnażasz i porównujesz współczynniki
Awatar użytkownika
wielgi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 1 raz

podwojny pierwiastek

Post autor: wielgi »

\(\displaystyle{ x^{3}+(-b-2a)x^{2}+(2ab+a^{2})x-a^{2}b=0}\) co musi mi wyjsc jako rozwiazanie?
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

podwojny pierwiastek

Post autor: robert9000 »

wielgi, jeżeli dobrze wymnożyłeś, to porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach z wyjściowym wielomianem i rozwiązujesz układ równań
ODPOWIEDZ