obliczyc a i b wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pixelka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 39 razy

obliczyc a i b wielomianu

Post autor: pixelka »

pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - x ^{2} + ax + b}\) są tylko dwie liczby: 2 oraz (-3).

a. oblicz a i b
b. zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

obliczyc a i b wielomianu

Post autor: Mikhaił »

podstawiamy:

\(\displaystyle{ 8-4+2a+b=0}\)
\(\displaystyle{ -27-9-3a+b=0}\)
i z tego a=-8 b=12

a na czynniki rozłóż sobie sama
koluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stalówka
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

obliczyc a i b wielomianu

Post autor: koluk »

postac iloczynowa bedzie wygladala \(\displaystyle{ W(x)=(x-2) ^{2} (x+3)}\)
ODPOWIEDZ