Mam takie zadanie:
Dla jakich wart. par. m równanie\(\displaystyle{ mx ^{3}-(2m+1)x ^{2}+(2-3m)x=0}\) ma roziwiazania, ktorych suma jest dodatnia?
z góry dzięki
dla jakich wart. par. m
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11265
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3143 razy
- Pomógł: 747 razy
dla jakich wart. par. m
\(\displaystyle{ x(mx ^{2}-(2m+1)x +(2-3m))=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(2m+1)^2-4m(2-3m) q 0}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{(2m+1)}{m} q 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=(2m+1)^2-4m(2-3m) q 0}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{(2m+1)}{m} q 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stalówka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
dla jakich wart. par. m
a nie powinno byc tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x _{1}+x _{2}>0 \end{cases}}\) i \(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta=0 \\ \frac{-b}{2a}>0 \end{cases}}\)
jak mam delte wieksza lub rowna 0 to moge dawac tez warunek ze x1 x2 >0??
przeciez w przypadku gdy delta jest rowna zero jest tylko jeden pierwsiatek wiec nie moge stosowac chyba wzorow viet'a.
jak to z tym jest?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x _{1}+x _{2}>0 \end{cases}}\) i \(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta=0 \\ \frac{-b}{2a}>0 \end{cases}}\)
jak mam delte wieksza lub rowna 0 to moge dawac tez warunek ze x1 x2 >0??
przeciez w przypadku gdy delta jest rowna zero jest tylko jeden pierwsiatek wiec nie moge stosowac chyba wzorow viet'a.
jak to z tym jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
dla jakich wart. par. m
mol_ksiazkowy, dobrze napisał, tylko równanie w nawiasie niezawsze jest kwadratowe, dla \(\displaystyle{ m=0 \ \ \ \ \ x=2}\)
więc \(\displaystyle{ m=0}\) też pasuje
więc \(\displaystyle{ m=0}\) też pasuje