wartosci parametru wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z /dev/null
- Podziękował: 3 razy
wartosci parametru wielomianu
wyznacz wartosci parametru a dla ktorych suma wspolczynnikow jest rowna 0 jezeli w(x)=\(\displaystyle{ x^4+2ax^3+3x^2-a^2x -4}\). znajdz pierwiastki wtego wielomianu.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2008, o 21:24 przez Mateu, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
wartosci parametru wielomianu
Mogę się mylić al ja bym zrobił tak. Jeżeli wszystkie współczynniki równe są 0 to a=0. Czyli wielomian przybiera postać:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+3x^2-4 \\
t=x^2 \\
\\
t^2+3t-4=0 \\
(t+4)(t-1)=0 \\
-4=x^2 \iff x \o \ \ \ \ 1=x^2 \iff x=1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+3x^2-4 \\
t=x^2 \\
\\
t^2+3t-4=0 \\
(t+4)(t-1)=0 \\
-4=x^2 \iff x \o \ \ \ \ 1=x^2 \iff x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
wartosci parametru wielomianu
RyHoO16, suma współczynników, czyli najprawdopodobniej \(\displaystyle{ 1+2+3-a-4=0}\) najprawdopodobniej, bo chyba niepowinno być \(\displaystyle{ -a^{2x}}\) tylko \(\displaystyle{ -a 2x}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
wartosci parametru wielomianu
No to będzie tak:
\(\displaystyle{ 1+2a+3-a^2-4=0 \\
a(2-a)=0 \\
a=0 a=2}\)
Tylko rozwiąże dla a=2
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+4x^3+3x^2-4x-4 \\
(x+1)^2(x^2+4x-1)=0}\)
Sprawdź czy się nie rypłem w liczeniu
\(\displaystyle{ 1+2a+3-a^2-4=0 \\
a(2-a)=0 \\
a=0 a=2}\)
Tylko rozwiąże dla a=2
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+4x^3+3x^2-4x-4 \\
(x+1)^2(x^2+4x-1)=0}\)
Sprawdź czy się nie rypłem w liczeniu
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
wartosci parametru wielomianu
Mateu, według mnie:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a=0 \\
a(a-2)=0\\
a=0 \ v \ a=2}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-2a=0 \\
a(a-2)=0\\
a=0 \ v \ a=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z /dev/null
- Podziękował: 3 razy
wartosci parametru wielomianu
faktrobert9000 pisze:Mateu, według mnie:
\(\displaystyle{ a^{2}-2a=0 \\
a(a-2)=0\\
a=0 \ v \ a=2}\)