Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
asdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: asdfg »

witam, mam klopoty ze znalezieniem pierwiastkow wielomianu

\(\displaystyle{ -x^{3}-5x^{2}+6x+8}\)

mozecie pomoc?
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: robert9000 »

brak pierwiastków wymiernych, jeżeli chcesz je poznać to wzory Cardano
asdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: asdfg »

bo mam takie zadanie do zrobienia, zeby rozwiazac taka nierownosc...

tyle udalo sie zrobic i nie wiem co dalej....

htt p://im g230.imagesh ack. us/img230/1554/226364 66mf3.jpg

moze cos poradzisz? jak to dalej rozwiazac, albo co napisac...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \frac{2x}{x+1} < \frac{3x+2}{x+4}\ \ x\neq -1\ \ x\neq -4\\
\frac{2x}{x+1}-\frac{3x+2}{x+4} }\)
asdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: asdfg »

dzieki... :) a ja komplikowalem obliczenia :/

czyli ostatecznie \(\displaystyle{ (x+1)(x+4)(x-2)(x-1)}\)

lecz z zalozen wynika, ze x ma byc rozny od 1, wiec zmienia to cos? czy tylko i wylacznie to, ze bedzie pominiety przy przedziale? czyli rozwiazaniem nierownosci bedzie

\(\displaystyle{ (-4,-1) u (1,2)}\)? czy myle 'rysowanie przedzialow...'
dziekuje za dotychczasowa pomoc :)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: soku11 »

Chyba znaki pomyliles Powinno byc tam gdzies -. Sprawdz ponownie, bo to zmienia odpowiedz. POZDRO
asdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: asdfg »

ta funkcja kwadratowa to \(\displaystyle{ -x^{2}+3x-2}\) .... i dwa razy licze i tak samo mi wychodzi ;o a - ginie gdzies... ;/

pierwiastki to x=2 i x=1, jak pisze potem (x-2)(x-1) to dopisze minus przed nimi i juz ok... tutaj tego zapomnialem, wykres narysuje od dolu i rzeczywiscie bedzie inaczej...;/ znowu niedopatrzenie;p dzieki

\(\displaystyle{ x e (- inf, -4) u (-1,1) u (1, inf)[}\) chyba teraz ok...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ x\in(-\infty;-4)\cup(-1;1)\cup(2;+\infty)}\)

Tak wyglada prawidlowa odpowiedz POZDRO
asdfg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Problem ze znalezieniem pierwiastkow

Post autor: asdfg »

tam wyzej literowke walnalem ;p zamiast (2,inf) napisalem przypadkowo (1,inf) ale na kartce mam ok, dzieki za czujnosc i pomoc pozdrawiam
ODPOWIEDZ