dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Moherowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 lip 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

dzielenie wielomianów

Post autor: Moherowy »

Ma ktoś pomysł jak zrobić to zadanie ? :

Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) :

W(x) = x^5 + 2x^4 + 3x + 1

P(x) = (x+2)(x-1)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Tomasz Rużycki »

Hint: Twierdzenie Bezouta


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Moherowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 lip 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

dzielenie wielomianów

Post autor: Moherowy »

no tak ale to jest dzielenie nie przez dwumian tylko iloczyn dwumianów i stąd nie wiem jak zrobić
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: juzef »

Reszta z dzielenia dwóch wielomianów jest niższego stopnia niż dzielnik. Można więc napisać \(\displaystyle{ x^{5}+2x^{4}+3x+1=(x-1)(x+2)Q(x)+ax+b}\), gdzie \(\displaystyle{ ax+b}\) jest poszukiwaną resztą. Teraz wystarczy rozwiązać prosty układ równań.
Awatar użytkownika
Tys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 12 kwie 2005, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 12 razy

dzielenie wielomianów

Post autor: Tys »

Czyli dokładnie to raczej wyglada tak : liczysz W(-2) i W(1) , następnie :
Z treści zadania wynika:
W(x)=(x+2)(x-1)*Q(x)+R(x) a ponieważ
stopień(x+2)(x-1)=2 , stąd
stopień R(x)
Moherowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 lip 2005, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

dzielenie wielomianów

Post autor: Moherowy »

Ok juz rozumiem. Dzieki za rozjasnienie
ODPOWIEDZ