Funkcja różnowartościowa
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Funkcja różnowartościowa
Wykaż że funkcja jest różnowartościowa:
\(\displaystyle{ f(x)=(x-1)^{3}+x^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(x-1)^{3}+x^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Funkcja różnowartościowa
A moge zrobic ze policze pochodna
\(\displaystyle{ f(x)'=3x^{2}-4x+3}\) i skoro pochodna jest stale dodatnia to funkcja jest różnowartościowa i rosnąca
\(\displaystyle{ f(x)'=3x^{2}-4x+3}\) i skoro pochodna jest stale dodatnia to funkcja jest różnowartościowa i rosnąca
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Funkcja różnowartościowa
Pochodna jest zawsze dodatnia, zatem funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie. A co za tym idzie, również różnowartościowa.
Czyli można i tak.
Czyli można i tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Funkcja różnowartościowa
Do tego jeszcze trzeba policzyc granice w \(\displaystyle{ \pm\infty}\) tak dla formalnosci. Wtedy jesli sa one odpowiednio rowne \(\displaystyle{ \pm}\) i pochodna jest NIEUJEMNA to funkcja jest stale rosnaca, co implikuje roznowartosciowosc POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
Funkcja różnowartościowa
To chyba oczywiste ze granica w \(\displaystyle{ \pm\infty}\) jest \(\displaystyle{ \pm}\). Nie ma czego liczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Funkcja różnowartościowa
Napisalem - tak dla formalnosci... I to sie powinno na poczatku zrobic, bo jesli wyjda granice obie np. \(\displaystyle{ -\infty}\) to juz nie musisz liczyc pochodnej... POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Funkcja różnowartościowa
No i jeszcze - jeśli nie jest "wykorzystywana" definicja iniekcji - to wspomniałbym o ciągłości.