Podaj njwiększą liczbę całkowitą spełniającą nierówność. Prosz o pomoc!
\(\displaystyle{ \frac{2x-4}{x+4} qslant 5}\)
Podaj njwiększą liczbę spełniającą nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Laeśna
- Podziękował: 1 raz
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Podaj njwiększą liczbę spełniającą nierówność
5 na lewo , do wspolnego mianownika i masz a/b >=0 czyli a*b>=0 licznik i mianownik musi byc tego samego znaku
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Laeśna
- Podziękował: 1 raz
Podaj njwiększą liczbę spełniającą nierówność
czyli
\(\displaystyle{ \frac{2x-4-5x-20}{x+4} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3x-24}{x+4} qslant 0}\)
i co dalej ?
\(\displaystyle{ \frac{2x-4-5x-20}{x+4} qslant 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-3x-24}{x+4} qslant 0}\)
i co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Podaj njwiększą liczbę spełniającą nierówność
zamieniasz na iloczyn i pamietaj, że mianownik różny od 0!
\(\displaystyle{ x -4}\)
\(\displaystyle{ (3x+24)(x+4) qslant 0}\)
\(\displaystyle{ x -4}\)
\(\displaystyle{ (3x+24)(x+4) qslant 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2008, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Laeśna
- Podziękował: 1 raz
Podaj njwiększą liczbę spełniającą nierówność
Czy z tego rozwiązania wychodzi x należy do (-8 :-4) bo tak mi wychodzi bo podstawiałem za x, a i zastanawiam się jak to jest że a/b zamienia się na a*b jest jakaś reguła?
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy