Rozwiąż nierówności:
a) \(\displaystyle{ x^3+|x|\leq 0}\)
b) \(\displaystyle{ |x^4-1|}\)
Wielomiany, nierówności wyższego stopnia niż drugi.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 22 mar 2008, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wejherowo
- Podziękował: 2 razy
Wielomiany, nierówności wyższego stopnia niż drugi.
\(\displaystyle{ x^{3} + |x| \leqslant 0}\)
1
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0)}\)
\(\displaystyle{ x^{3} -x \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1) \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1) \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=1 \vee x=-1}\)
rysujesz wykres wielomianu i odczytaujesz pamietajac o tym ze interesuja nas mniejsze od zera wiec mamy:
\(\displaystyle{ x \in
(- \infty ,-1>}\)
2
\(\displaystyle{ x U {0}}\)
pozdro
1
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0)}\)
\(\displaystyle{ x^{3} -x \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1) \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x+1) \leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=1 \vee x=-1}\)
rysujesz wykres wielomianu i odczytaujesz pamietajac o tym ze interesuja nas mniejsze od zera wiec mamy:
\(\displaystyle{ x \in
(- \infty ,-1>}\)
2
\(\displaystyle{ x U {0}}\)
pozdro