Rozwiąż trójmian kwadratowy, gdzie p=? q=? p i q są też pierwiastkami tego trójmianu.
\(\displaystyle{ x^{2}+px+q=O}\)
Rozwiąż trójmian kwadratowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Rozwiąż trójmian kwadratowy
skoto to tez piereiastki, to mamy:
\(\displaystyle{ (x-p)(x-q)=x^{2}+x(-p-q)+pq}\)
porównujemy współczynniki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -p-q=p \\ pq=q \end{cases} \begin{cases} -2p=q \\ -2p^{2}=-2p \end{cases} 2p^{2}-2p=0 p(p-1)=0 \begin{cases} p=0 \\ q=0 \end{cases} \begin{cases} p=1 \\ q=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (x-p)(x-q)=x^{2}+x(-p-q)+pq}\)
porównujemy współczynniki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -p-q=p \\ pq=q \end{cases} \begin{cases} -2p=q \\ -2p^{2}=-2p \end{cases} 2p^{2}-2p=0 p(p-1)=0 \begin{cases} p=0 \\ q=0 \end{cases} \begin{cases} p=1 \\ q=-2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stalówka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż trójmian kwadratowy
skąd wiesz coś takiego??
\(\displaystyle{ (x-p)(x-q)=x^{2}+x(-p-q)+pq}\)
jakim cudem możesz porównywać te współczynniki
to \(\displaystyle{ (x-p)(x-q)}\) to jakis ogólny wzór czy co? o co w tym chodzi bo nie rozumiem, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć??
z góry dziękuję[/latex]
\(\displaystyle{ (x-p)(x-q)=x^{2}+x(-p-q)+pq}\)
jakim cudem możesz porównywać te współczynniki
to \(\displaystyle{ (x-p)(x-q)}\) to jakis ogólny wzór czy co? o co w tym chodzi bo nie rozumiem, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć??
z góry dziękuję[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stalówka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż trójmian kwadratowy
ale dlaczego \(\displaystyle{ p}\) jest porównywane do \(\displaystyle{ -p-q}\) przeciez jedno jest miejscem zerowym a drugie współczynnikiem b i \(\displaystyle{ pq}\) do \(\displaystyle{ q}\) tu tez jedno m.zer. a drugie to c
??
??
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż trójmian kwadratowy
jak wyliczysz \(\displaystyle{ (x-p)(x-q)}\) otrzymasz własnie taka postać \(\displaystyle{ x^{2} + x(-p-q) + pq}\) i równasz to do równania podanego w treści zadania.