twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: sea_of_tears »

Twierdzenie : Każdy niezerowy wielomian można przestawić w postaci iloczny wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.

Korzystając z tego twierdzenia uzasadnij, że wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x+1}\)
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: Brzytwa »

sea_of_tears pisze:Twierdzenie : Każdy niezerowy wielomian można przestawić w postaci iloczny wielomianów stopnia co najwyżej drugiego.

Korzystając z tego twierdzenia uzasadnij, że wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek

\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x+1}\)
Korzystając z twierdzenia, które podałeś, wiemy, iż wielomian stopnia 3 można rozłożyć na 2 czynniki, z czego jeden musi być postaci liniowej. To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: sea_of_tears »

a czy jesteś w stanie podać mi rozkład tego wielomianu ?
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: arpa007 »

a czy jesteś w stanie podać mi rozkład tego wielomianu ?
po co? miales wykazac za pomoca twierdzenia i zostalo wykazane, bo kazda funkcja liniowa ma 1 miejsce zerowe...

ciezko bedzie rozłożyć :/ latwiej twierdzeniem Darboux'a
\(\displaystyle{ W(-1)0}\)
wiec na podstawie twierdzenia Darboux'a w przedziale \(\displaystyle{ x \in (-1;0)}\) funkcja ma miejsce zerowe. oczywiscie każdy wielomian jest funkcja ciągła..
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: Brzytwa »

Rozłożyć nie tyle ciężko, co jest po prsodtu niemożliwe, chyba że obliczysz pierwiastek ze wzorów Cardano (bo, niestety żadnego wymiernego nie ma).
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: JankoS »

Brzytwa pisze:Korzystając z twierdzenia, które podałeś, wiemy, iż wielomian stopnia 3 można rozłożyć na 2 czynniki, z czego jeden musi być postaci liniowej. To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu.
Kolega tylko przepisał twierdzenie dla szczególnego przypadku.
Stary jestem i nie widzę, żeby to dowodziło tezy. Brakuje przysłowiowej kropki nad i.
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: arpa007 »

a ,co sadzicie o moim rozwiazaniu?? jest na miejscu
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: Wasilewski »

W poleceniu jest napisane, że należy skorzystać z twierdzenia podanego w zadaniu.
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: Brzytwa »

JankoS pisze:
Brzytwa pisze:Korzystając z twierdzenia, które podałeś, wiemy, iż wielomian stopnia 3 można rozłożyć na 2 czynniki, z czego jeden musi być postaci liniowej. To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu.
Kolega tylko przepisał twierdzenie dla szczególnego przypadku.
Stary jestem i nie widzę, żeby to dowodziło tezy. Brakuje przysłowiowej kropki nad i.
Człowieku, to nie jest konkurs matematyczny, tylko forum, gdzie chyba nie musze podawać wszystkiego tak, jak na zawodach. Zresztą jedyne co można zrobić więcej, to zapisać \(\displaystyle{ w(x)=(a_{1}x+b_{1}) (a_{2}x^{2}+b_{2}x+c_{2})}\), co ja zrobiłem słownie.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: JankoS »

Człowieku
Człowieku. Ja dla świętego spokoju przeformułowłbym swoją wypowiedź mniej więcej tak:
"Korzystając z twierdzenia, które podałeś, wiemy, iż wielomian stopnia 3 można rozłożyć na 2 czynniki, z czego jeden musi być postaci liniowej".więc ma pierwiastek, będący (z racji iloczynu} pierwiastkiem wielomianu.

Nikt nnie musiałby się domyślać, co autor chciał przekazać pisząc "To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu".

To co jest oczywiste dla stu niekoniecznie jest oczywiste dla wszystkich.

Nie bez kozery wytłuściłem, trochę wyżej kilka słow. Przykro mi ale zdanie "To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu" w powszechnie stosowanej logice jest bezsensowne, jako że nie można jednoznacznie stwierdzić czy jest prawdziwe albo fałszywe.

Nie widzę żadnego związku mojej wypowiedzi z "konkursem mayematycznym".
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: Brzytwa »

Po pierwsze, wydaje mi się, że fakt, iż równanie liniowe \(\displaystyle{ ax+b, \ a 0}\) ma miejsce zerowe jest powszechnie znany. Już nie wspominając o tożsamości \(\displaystyle{ 0 a=0}\).
Po drugie, ten post nie był skierowany do Ciebie i nie musisz się wcale niczego domyślać. Jeśli sea_of_tears zrozumiała, to sam stwarzasz nieistniejący problem. Jeśli niezrozumiała, to powinna sama o to zapytać.
No i po trzecie ja też nie napisałem, że chodzi mi o konkurs matematyczny, a jedynie o sposób formułowania rozwiazań podczas zawodów. A pisząc, że Ci brakuje przysłowiowej kropki nad i, sugerujesz właśnie taki typ rozwiązania.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: JankoS »

Brzytwa pisze:Po pierwsze.
Co do powyższego. Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie, którego nie będę uzasadniał.

Pozostaje ważniejsze; kwestia stwierdzenia "To oczywiście dowodzi tezy postawionej w zadaniu", które jest konkluzją wnioskowania z pierwszego rozwiązania.
Ponieważ niektóre rzeczy, wg. Kolegi, są powszechnie znane, to również oczywistym jest fakt, że powyższe zdanie jest bezsensowne,
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn, pierwiastek

Post autor: arpa007 »

ej ej, chlopaki to nie jest dzial o dyskusji na temat matematyki, wyluzujcie...
ODPOWIEDZ