Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{4}-2x^{3}+2x^{2}-6x+9}\) nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Po pierwsze, jedno wyrażenie - jedne klamry nad całością.
Po drugie, temat "Wielomian" w tym dziale wiele nowego mówi o treści...
Kasia
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
możesz to zrobić z twierdzenia bezout czyli obliczyć w(1) w(-1) w(3) w(-3) w(9) i w(-9) jeżeli nie wyjdzie ci w żadnym równianiu 0 to znaczy że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 5 razy
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
airowin niestety mylisz sie bo mogą być jeszcze pierwiastki tzw nie wymierne a niestety nie ma twierdzenia jak sprawdzic pierwiastki nie wymierne... więc to zadanie jest tylko proste z pozoru :]
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 23:14 ]
Czy ktoś potrafi to maturalne zadanie rozwiązać??????????????
[ Dodano: 1 Kwietnia 2008, 23:14 ]
Czy ktoś potrafi to maturalne zadanie rozwiązać??????????????
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
Wdaje mi się że tu chodzi o coś takiego
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-2x^3+2x^2-6x+9 = x^4-2x^3+x^2+x^2-6x+9 = x^2(x^2-2x+1)^2+(x-3)^2= x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\)
jeżeli wiemy ,że \(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\) to niema żadnego \(\displaystyle{ x R}\) który mógłby być pierwiastkiem takiego trójmianu . Potocznie (żadna liczba Nie zeruje tego wielomianu).
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-2x^3+2x^2-6x+9 = x^4-2x^3+x^2+x^2-6x+9 = x^2(x^2-2x+1)^2+(x-3)^2= x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\)
jeżeli wiemy ,że \(\displaystyle{ W(x)=x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\) to niema żadnego \(\displaystyle{ x R}\) który mógłby być pierwiastkiem takiego trójmianu . Potocznie (żadna liczba Nie zeruje tego wielomianu).
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 9 razy
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
niebardzo rozumiem co zmienia ta postać wielomianu... w jaki sposób z tej postaci wnioskujesz że nie ma żadnego pierwiastka rzeczywistego?
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
Wielomian czwartego stopnia - brak miejsc zerowych.
Chodzi mi o to , że nie ma żadnej liczby która podstawiona pod \(\displaystyle{ x}\) wyzeruje nasz wielomian . Doprowadziłem wielomian do możliwie najprostszej postawi żeby właśnie wykazać że wielomian nie ma miejść zerowych zawsze będzie miał jakąś resztę