pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
pierwiastki wielomianu
Wskazówka:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -3px +9p -27 = (x-3)(x^2 +3x- 3p+9)}\)
Wystarczy więc zbadać kiedy ten trójmian kwadratowy ma dwa różne pierwiastki (i różne od trójki).
Q.
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3} -3px +9p -27 = (x-3)(x^2 +3x- 3p+9)}\)
Wystarczy więc zbadać kiedy ten trójmian kwadratowy ma dwa różne pierwiastki (i różne od trójki).
Q.