\(\displaystyle{ y\,=\,\frac{1}{3}x^{3} + x^{2} - \frac{4}{3}}\)
jak liczy sie pierwiastki takiego wielomianu?? bo wszystkie znane mi metody nie nadaja sie do tego wielomianu.
Pierwiastki wielomianu 3-go stopnia
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Pierwiastki wielomianu 3-go stopnia
Rozkładasz schematem dostajesz ze pierwiastkiem jest 1 i dostajesz postać:
\(\displaystyle{ (x-1)(\frac{1}{3}x^2+\frac{1}{3}x+\frac{4}{3})}\)
dalej dajesz rade:)
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (x-1)(\frac{1}{3}x^2+\frac{1}{3}x+\frac{4}{3})}\)
dalej dajesz rade:)
pozdrawiam.
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
Pierwiastki wielomianu 3-go stopnia
faktycznie jak zobaczyłem że wyraz wolny jest ułamkiem hehe to pomyślałem że nie ma pierw całkowitych, a tu przecierz chodzi że mogą być pierwiastki całkowite:P
wielkie dzięki
wielkie dzięki