rozłóż wielomian na czynniki liniowe. podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-7x^{2}+12}\)
rozłożyc wielomian na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
rozłożyc wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ x^4 - 7x^2 + 12 = (x^2 - 3)(x^2 - 4) = (x-\sqrt{3})(x + \sqrt{3})(x-2)(x+2)}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
rozłożyc wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ t=x^2 qslant 0 \\
W(t)=t^2-7t+12=(t-3)(t-4) \\
W(x)=(x^2-3)(x^2-4)=(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x-2)(x+2)}\)
W(t)=t^2-7t+12=(t-3)(t-4) \\
W(x)=(x^2-3)(x^2-4)=(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})(x-2)(x+2)}\)