Witam,
mialem takie zadanko i kompletnie nie wiem jak to rozwiazac,mianowicie:
W(x)=x^4+ax^3+bx^2+12
V(x)=x^2-x-2
wyznacz a i b tak,by wielomian V(X) byl podzielny przez W(x)
wyznacz a i b...
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz a i b...
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+ax^3+bx^2+12 \\
W(x)=P(x)V(x)=P(x)(x^2-x-2)=P(x)(x-2)(x+1) \\
W(2)=8a+4b+28=0 \\
W(-1)=-a+b+11=0}\)
teraz wystarczy rozwiązać układ i mamy:
\(\displaystyle{ a=-\frac{4}{3} \ \ \ b=-12\frac{1}{3}}\)
W(x)=P(x)V(x)=P(x)(x^2-x-2)=P(x)(x-2)(x+1) \\
W(2)=8a+4b+28=0 \\
W(-1)=-a+b+11=0}\)
teraz wystarczy rozwiązać układ i mamy:
\(\displaystyle{ a=-\frac{4}{3} \ \ \ b=-12\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jestes?
- Podziękował: 2 razy
wyznacz a i b...
a teraz wytlumacz mi
co to jest P(x)
i czemu P(x)V(x) a nie np. P(x) : V(x)
bede wdzieczny
co to jest P(x)
i czemu P(x)V(x) a nie np. P(x) : V(x)
bede wdzieczny
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz a i b...
wielomian W ma być podzielny przez V, czyli równy V razy jakieś wyrażenie, które ja nazwałem P(nie ma to znaczenia w późniejszych obliczeniach)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 mar 2008, o 11:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jestes?
- Podziękował: 2 razy
wyznacz a i b...
spoko
dziekie wielkie
edit:zeby nie robic spamu
dla jakich wartosci parametru K reszta z dzielenia W(x)= x^3+2x^2+kx+3 : x+1 jest rowna 5?
czyli robie cos takiego:
W(-1)=5
W(-1)= -1+2-k+3=? (mi wychodzi tutaj 4,ale w zeszycie mam napisane 5,jaki jest poprawny wynik?)
a co by bylo,gdyby W(-1) nie rownal sie 5?
[ Dodano: 31 Marca 2008, 20:46 ]
sory za spam,ale musialem upnac,bo jest mi to potrzebne na jutro...
dziekie wielkie
edit:zeby nie robic spamu
dla jakich wartosci parametru K reszta z dzielenia W(x)= x^3+2x^2+kx+3 : x+1 jest rowna 5?
czyli robie cos takiego:
W(-1)=5
W(-1)= -1+2-k+3=? (mi wychodzi tutaj 4,ale w zeszycie mam napisane 5,jaki jest poprawny wynik?)
a co by bylo,gdyby W(-1) nie rownal sie 5?
[ Dodano: 31 Marca 2008, 20:46 ]
sory za spam,ale musialem upnac,bo jest mi to potrzebne na jutro...