wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Post autor: peele »

wielomian W przy dzieleniu przez x daje resztę 1, a przy dzieleniu przez x-1 daje reszte 3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^{2}-x}\).
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

wyznacz reszte z dzielenia wielomianu

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ W(x)=xQ(x)+1 \\ W(x)=P(x)(x-1)+3 \\ W(x)=F(x)(x^2-x)+R=F(x)x(x-1)+R \\ R=ax+b \\ W(0)=1 \\ W(1)=3 \\ \begin{cases} b=1 \\ a+b=3 \end{cases} \\ \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases} \\ R=2x+1}\)
ODPOWIEDZ