Cześć .Potrzebuję pomocy w 2 zadaniach treść:
1)Zbuduj wielomian najniższego stopnia wiedząc ,że jego pierwiastkami są liczby:
1,-1,3,-3
2)Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu wiedząc ,że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu P(x):
\(\displaystyle{ P(x)= 2x^3-9x^2+7x+6\ \ x= - 1/2}\)
z góry dziękuję:)
Pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 8 mar 2008, o 09:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Strzelin/Wrocław
Pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 30 mar 2008, o 16:02 przez skateli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Pierwiastki wielomianu
1.
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-1)(x+1)(x-3)(x+3)}\)
2.
dzielisz schematem hornera przez \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\)
i otrzymany wielomian stopnia drugiero rozkładasz przy pomocy "delty"
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-1)(x+1)(x-3)(x+3)}\)
2.
dzielisz schematem hornera przez \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\)
i otrzymany wielomian stopnia drugiero rozkładasz przy pomocy "delty"