nierówność z pierwiastkiem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

nierówność z pierwiastkiem

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ \frac{-10m \sqrt{-3m^2+10m-3}}{-9m^2}>-2}\)
jak się rozwiązuje tego typu nierówności?
CzystaFinezja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 mar 2008, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: AniMatrix
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

nierówność z pierwiastkiem

Post autor: CzystaFinezja »

\(\displaystyle{ \frac{5m \sqrt{-3m ^{2} +10m-3} +9m ^{2} }{9m ^{2} } >0}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ m \neq 0 \wedge -3m ^{2} +10m-3>0}\)
obliczamy pierwiastki i wychodzi:
\(\displaystyle{ m \in ( \frac{1}{3} ;3)}\)
wszystkie liczby w równaniu bedizemy miec dodatnie , dlatego mozemy podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ \frac{25m ^{2}*(-3m ^{2}+10m-3)}{81m ^{4}} > (-1) ^{2}}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

nierówność z pierwiastkiem

Post autor: mat1989 »

CzystaFinezja, po co liczyć pierwiastki?
CzystaFinezja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 mar 2008, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: AniMatrix
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

nierówność z pierwiastkiem

Post autor: CzystaFinezja »

zeby określić dziedzine , to co znajduje się pod pierwiastkiem musi być większe od zera.\(\displaystyle{ -3m ^{2} +10m-3>0}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

nierówność z pierwiastkiem

Post autor: mat1989 »

a no fakt..
ODPOWIEDZ