Równość wielomianów, obliczyć a,b,c
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PRA
- Podziękował: 1 raz
Równość wielomianów, obliczyć a,b,c
Wielomian\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-x ^{2}+ax+b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ T(x)=(x-2)^{2}*(x-c)}\) gdzie \(\displaystyle{ c 2}\) Wyznacz wartości parametrów a,b,c. Roziwąż nierówność \(\displaystyle{ T(x) qslant 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Równość wielomianów, obliczyć a,b,c
wylicz wielomian T(x) i porownaj wspolczynniki przy odpowiednich potegach. No i masz
\(\displaystyle{ T(X)= x^{3} - (c+4)x^{2} + (4c+4)x - 4c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-x ^{2}+ax+b}\)
Wiec porownujemy wspolczynniki przy odpowiednich potegach:
-c-4= -1
a= 4c + 4
b= -4c
Wiec : \(\displaystyle{ C = -3, A= -8 , B=12}\)
\(\displaystyle{ T(X)= x^{3} - (c+4)x^{2} + (4c+4)x - 4c}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3}-x ^{2}+ax+b}\)
Wiec porownujemy wspolczynniki przy odpowiednich potegach:
-c-4= -1
a= 4c + 4
b= -4c
Wiec : \(\displaystyle{ C = -3, A= -8 , B=12}\)