Podzielność wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podzielność wielomianów

Post autor: jasiu19 »

Mam takie zadanie: Sprawdź czy wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x(x-1)^{2}}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-x}\). Jak to zrobić?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Podzielność wielomianów

Post autor: natkoza »

jest podzielny, gdyż \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{P(x)}=\frac{x(x-1)^2}{x^2-x}=\frac{x(x-1)^2}{x(x-1)}=x-1}\)
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podzielność wielomianów

Post autor: jasiu19 »

Jeszcze bym poprosił o wytłumaczenie dlaczego jak wychdzi \(\displaystyle{ x-1}\) to znaczy że jest podzielny.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Podzielność wielomianów

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ (x-1)^2=(x-1)(x-1)}\) i poprostu w liczniku i mianowniku możesz skrócić przez wspólny czynnik tzn \(\displaystyle{ x(x-1)}\) i w liczniku zostanie \(\displaystyle{ x-1}\) i już
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podzielność wielomianów

Post autor: jasiu19 »

Niezupełnie o to mi chodziło. Miałem na myśli to dlaczego jak wychodzi taki wynik to wielomiany są podzielne
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Podzielność wielomianów

Post autor: robert9000 »

jasiu19, a widzisz gdzieś ułamek ?
co by świadczył, że nie jest to pełne dzielenie ?
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podzielność wielomianów

Post autor: jasiu19 »

Hehe fakt:P Jednak trzeba sobie lepiej wielomiany do matury powtórzyć:P
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

Podzielność wielomianów

Post autor: natkoza »

inaczej to można zapisać oczywiście tak:
\(\displaystyle{ W(x)=x(x-1)^2=x(x-1)(x-1)=P(x)\cdot (x-1)}\) czyli \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\)
jasiu19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Podzielność wielomianów

Post autor: jasiu19 »

Ok dziękuję wszystkim za pomoc
ODPOWIEDZ