WIELOMIANY- Zadania Różne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Choco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2008, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

WIELOMIANY- Zadania Różne

Post autor: Choco »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu 2 zadań, będę bardzo wdzięczna:)


Dany jest wielomian W(x)= -2x^3+kx^2+4x-8
1. wyznacz wartość k tak,aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian x+1 była równa (-6)
2.Dla znalezionej wartości rozłóż wielomian na czynniki liniowe.
3. Rozwiąż nierówność W(x+1)
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

WIELOMIANY- Zadania Różne

Post autor: robert9000 »

Kod: Zaznacz cały

 [tex] wyrażenie matematyczne [/tex] 

\(\displaystyle{ W(-1)=-6 \\
2+k-4-8=-6 ....}\)





druge zadanie:
\(\displaystyle{ f(x)=a(x+2)(x-3)^{2} \\
f(1)=-12 \\
a(1+2)(1-3)^{2}=-12 \\
12a=-12 \\
a=-1\\
\\
f(x)=-(x+2)(x-3)^{2}}\)


pozostaje wymnożyć
ODPOWIEDZ