rownanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

rownanie z parametrem

Post autor: kkuubbaa88 »

dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+4x+p}\) gdzie p jest liczba pierwszą. znajdz p wiedząc, że W(x) ma pierwiastek całkowity.

jak do tego sie zabrac ? na co zwrocic uwage ? jakie zrobic zalozenia ?
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

rownanie z parametrem

Post autor: dabros »

skorzystaj z Tw. Bezuot'a które mówi, że jeżeli wielomian ma pierwiastek całkowity, to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego, a skoro wyraz wolny jest liczbą pierwszą, więc pierwiastkiem wielomianu jest:
\(\displaystyle{ x \in {-1;1} \\ W(1)=5+p \\ W(-1)=p-5}\)
w takim razie istnieje jednoznaczne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ p=5}\)
ODPOWIEDZ