Wielomian W(x) po wykonaniu potęgowania i dokonaniu redukcji wyrazów podobnych, zapisano w postaci \(\displaystyle{ W(x)=a _{n}x ^{n} + a _{n-1}x ^{n-1} + ... +a _{2}x ^{2} + a _{1}x+a _{0}}\) Oblicz sumę \(\displaystyle{ a _{n} + a _{n-1}+ ... +a _{2} + a _{1} + a _{0}}\) jeżeli
\(\displaystyle{ W(x)=(2x ^{3}+3x-6)^{2004}}\)
jak do takich rzeczy w ogole sie zabrac ?
Suma współczynników przy x
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Suma współczynników przy x
sumą tą jest poprowtu wartość wielomianu dla \(\displaystyle{ x=1}\)
czyli \(\displaystyle{ W(1)=(2+3-6)^{2004}=(-1)^{2004}=1}\)
czyli \(\displaystyle{ W(1)=(2+3-6)^{2004}=(-1)^{2004}=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Suma współczynników przy x
a dlaczego tak jest ? mam rozumiec, ze zawsze jak mam takie zadania to podstawiam 1 i mam wynik ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Suma współczynników przy x
tak, tak jest zawsze.. poprostu suma współczynników przy argumencie jest równa wartości w 1, bo zbbacz jak podstawiasz \(\displaystyle{ x=1}\) to właśnie dostaniesz szukaną sume
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Suma współczynników przy x
zalozmy, ze podstawiam 1 i wychodzi mi liczba 2, i co teraz z ta wielka potega zrobic mam ? chyba nie podnosic ?