wyznacz wartość współczynnika wielomianu
wyznacz wartość współczynnika wielomianu
jeżeli wielomian W(x)= (x^2 + 1/2)^ 6 zapiszemy w postaci uporządkowanej sumy, to wystąpi w niej między innymii wyraz ax^ 4 , a nalerz do zbioru liczb rzeczywistych. Wyznacz współczynnik a.
Będę wdzięczna jak ktoś poda swój tok rozumowania.
Będę wdzięczna jak ktoś poda swój tok rozumowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
wyznacz wartość współczynnika wielomianu
musisz po prostu rozlozyc ta postac wielomianu na sumy, zn. \(\displaystyle{ a_{n}x^n+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_{0}}\) i odczytac wartosc wspolczynnika przy \(\displaystyle{ (?)x^4}\)
rozlozyc najlatwiej (nie mnozac xD) dwumianem Newtona:
rozlozyc najlatwiej (nie mnozac xD) dwumianem Newtona:
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wyznacz wartość współczynnika wielomianu
\(\displaystyle{ (x^2+\frac{1}{2})^6=x^{12}+6x^{10}\cdot \frac{1}{2}+15x^8\cdot \frac{1}{4}+20x^6\cdot \frac{1}{8}+15x^4\cdot \frac{1}{16}+6x^2\cdot \frac{1}{32}+\frac{1}{64}=x^{12}+3x^{10}+\frac{15}{4}x^8+\frac{20}{8}x^6+\frac{15}{16}x^4+\frac{6}{32}x^2+\frac{1}{64}}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz wartość współczynnika wielomianu
zagadnienie tego typu sprowadza się do wykorzystania symbolu Newtona;
mamy wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+\frac{1}{2})^{6} \\
w= ax^{4}={6 \choose i}(x^{2})^{6-i}(\frac{1}{2})^{i} \\
12-2i=4 \\ i=4 \\ a= {6 \choose 4}(\frac{1}{2})^{4}=\frac{15}{16}}\)
mamy wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+\frac{1}{2})^{6} \\
w= ax^{4}={6 \choose i}(x^{2})^{6-i}(\frac{1}{2})^{i} \\
12-2i=4 \\ i=4 \\ a= {6 \choose 4}(\frac{1}{2})^{4}=\frac{15}{16}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
wyznacz wartość współczynnika wielomianu
albo nierozkłądając, bo wiadomo, że każdy wyraz jest równy:
\(\displaystyle{ {6 \choose k} ft( x^{2}\right)^{6-k} ( \frac{1}{2} )^{k} \\
x^{2(6-k)}=x^{4} \\
12-2k=4 \\
2k=8 \\
k=4}\)
czyli wyraz zawiarający \(\displaystyle{ x^{4}}\) ma postać:
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} k^{4} ( \frac{1}{2} )^{4}}\)
\(\displaystyle{ {6 \choose k} ft( x^{2}\right)^{6-k} ( \frac{1}{2} )^{k} \\
x^{2(6-k)}=x^{4} \\
12-2k=4 \\
2k=8 \\
k=4}\)
czyli wyraz zawiarający \(\displaystyle{ x^{4}}\) ma postać:
\(\displaystyle{ {6 \choose 4} k^{4} ( \frac{1}{2} )^{4}}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2008, o 20:19 przez robert9000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy