brak pierwiastków rzeczywistych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

brak pierwiastków rzeczywistych

Post autor: Tinia »

Wykaż, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-2x^{3}+2x^{2}-6x+9}\) nie ma pierwiastków rzeczywistych
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

brak pierwiastków rzeczywistych

Post autor: kujdak »

1000 razy już to było

https://matematyka.pl/65511.htm?highligh ... czywistych
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

brak pierwiastków rzeczywistych

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4-2x^3+2x^2-6x+9=(x^4-2x^3+x^2)+(x^2-6x+9)=x^2(x-1)^2+(x-3)^2}\)
Stąd już łatwo widać, że \(\displaystyle{ \forall_{x\in\mathbb{R}} W(x)>0}\)
ODPOWIEDZ