wielomian,parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
wiedzma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

wielomian,parametr

Post autor: wiedzma »

Funkcja o rownaniu

\(\displaystyle{ f(x)=2x^{3}-9ax^{2}+12a^{2}x+1}\) w \(\displaystyle{ x_{1}}\) przyjmuje wartosc maksymalna, w \(\displaystyle{ x_{2}}\) wartosc minimalna. Dla jakich wartosci a zachodzi rownosc: \(\displaystyle{ x_{1}^{2}= x_{2}}\)?
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

wielomian,parametr

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ f'(x)=6x^{2}-18ax+12a^{2}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x_{1}x_{2}= \frac{12a^{2}}{6} \\ x_{1}+x_{2}= \frac{18a}{6} \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} \Delta>0 \\ x_{1}x_{2}= 2a^{2} \\ x_{1}+x_{2}= 3a \end{cases} \\
\\
\\
\begin{cases} 36a^{2}>0 \\ x_{1}x_{2}= 2a^{2} \\ x_{1}+x_{2}= 3a^{2} \\ x_{1}^{2} =x_{2} \\ x_{1}>x_{2} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ