postać iloczynowa wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
JustaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

postać iloczynowa wielomianu

Post autor: JustaK »

Przedstaw wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-2x^{3}-3x^{2}+4x-1}\) w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych i takich, że przy drugich potęgach są równe jeden.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

postać iloczynowa wielomianu

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ ...=(x^2-x)^2-(2x-1)^2=(x^2-x-2x+1)(x^2-x+2x-1)=(x^2-3x+1)(x^2+x-1)}\)
ODPOWIEDZ